Brannvarslingsanlegg og røykvarseler

Borettslaget har to ulike brannvarslingsanlegg i 29 A-b og 31 A-E:

Brannvarslingsanlegg i fellesarealer i oppgang 29 A og 29 B

I disse oppgangene har vi felles brannvarslingsanlegg som kun dekker fellesarealene. Sentralen til dette anlegget finnes ved inngangen til 29 A, her finnes all nødvendig info om anlegget.

Røykvarsler i leilighetene i 29 A og 29 B

I leilighetene i 29 A og 29 B skal hver leilighet ha en egen røykvarsler av denne typen.  Disse ble installert i 2015. Du som andelshaver plikter selv å bytte batteri i røykvarsleren, samt å funksjonsteste denne minst en gang i året. Røykvarsleren i disse leilighetene er ikke seriekoblet. Dersom du flytter inn og ser at det mangler røykvarsler plikter du selv å kjøpen ny.

Oppgang 31 A, 31 B, 31 C, 31 D og 31 E

I leilighetene i 31A-E ble det i 2019 installert et felles brannvarslingsanlegg i alle leilighetene og fellesarealene. Dette er seriekoblet slik at alarmen i alle leilighetene går dersom det utløses, men det er ikke automatisk viderekobling til brannvesenet.

Det finnes en brannsentral ved inngangsdøren i hver oppgang med informasjon om hvordan anlegget benyttes.

Dersom røyk i din leilighet utløser anlegget vil det komme et forvarsel som går i 30 sekunder før alarmen i alle leiligheter løses ut.
Dersom du utløser anlegget ved et uhell må du gå til brannsentralen i 1. etg og først avstille og deretter tilbakestille anlegget i henhold til instruksene som henger der.

Dersom du hører at anlegget går må du som beboer gå ned til brannsentralen i 1. etg og orientere deg om situasjonen. Her vil det stå hvilket leilighetsnummer alarmen er utløst fra. Oppslag på veggen viser hvilke leiligheter som ligger i hvilke av oppgangene (A-E). Deretter må det sjekkes ut om det er snakk om et reelt branntilløp eller en falsk alarm.

Dersom du har grunn til å tro at det er snakk om et reelt branntiløp må brannvesenet varsles på tlf 110, også om du er i tvil.

Dersom det er snakk om en falsk alarm bør først og fremst andelshaver i leiligheten som har utløst alarmen foreta tilbakestillingen. Dersom detektoren fortsatt kjenner røyk vil anlegget fortsette å gå, og det vil derfor ikke være mulig å skru av alarmen ved et reelt branntilløp.

Viktige forhold om anlegget i 31A-E

1. Enheten skal ikke, under noen omstendighet, kobles fra eller fjernes fra sin posisjon i taket. Dersom du av noen grunn trenger å koble fra for en kort periode, eksempelvis i forbindelse med oppussing, skal du ta kontakt med tekniker fra Siemens mellom 08 og 16 på hverdager. En eventuell utrykning fra Siemens i forbindelse med dette vil måtte dekkes av deg som beboer.

2. Dersom du opplever vedvarende lyd fra brannmelder i din leilighet eller i fellesarealer (eks. piping) må du ta kontakt med tekniker fra Siemens som kan kjøre feilsøking på anlegget.

3. Gammel røykvarsler kan demonteres, ettersom det nye anlegget er mer følsomt og varsler raskere enn en tradisjonell røykvarsler.
Telefonnummer Siemens Servicesenter 810 03 800 (åpen mandag-fredag 08.00-16.00